Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Tupakointi ja autoilu

Tupakointi ei ole terveydelle hyväksi. Se ei ole hyväksi myöskään auton arvolle. Jostain syystä tupakointi oli koko 1900-luvun alun aina 70-luvulla saakka yhteiskunnallisesti hyväksyttyä, ja jopa välillä mainostettiin sen terveellisyyttä. Euroopassa mahtisuvut ovat ansainneet tupakkaan liittyvällä teollisuudella jo yli 300 vuoden ajan. Nykyään, 2020-luvulla tupakointi ei ole enää niin trendikästä, ja tupakointi on selkeästi vähentynyt, joskin mitä eteläisemmässä Euroopassa ollaan, sitä erilaisempaa käytäntö on kuin pohjoisessa. Esimerkiksi englantilainen British American Tobacco teki vielä 2017 yli 6,5 miljardin punnan voitollisen tuloksen!

Vielä 60-luvulla useampi kuin joka toinen aikuinen mies tupakoi. Tuhkakuppeja oli kaikkialla, jopa klassikkoautojen ovipaneeleista löytyi tuhkakupot. Ja Ronson Robot-Liter sytytty autoissa tupakat automaattisesti. Mutta samoihin aikoinin tupakkaa tarjoiltiin poltettavaksi ihan lentokoneissakin! Ajat muuttuvat.

Irti tupakasta

Tosiasia on, että mikäli olet polttanut autossa, on autoon jäänyt sekä tupakan haju että todennäköisesti muitakin jälkiä tulipäistä ja tuhkasta. Tuoksut saa kyllä autosta oikealla käsittelyllä pois, mutta tulipäiden aiheuttavat jäljet penkeissä jäävät yleensä seuraavallekin omistajalle, ja ne pudottavat automaattisesti auton hintaa, varsinkin jos uusi omistaja ei itse polta – ja jos kyseessä on todellinen klassikko, polttaisitko itse sellaisen kyydissä vain näyttääksesi olevasi ”cool”?

Mutta miten tupakanpoltosta pääsee eroon? Se nimittäin on monella osa arkeja tekemisenä ja aiheuttaahan tupakan nikotiini pienimuotoista riippuvuutta. Yksi polttamisen lopettamistapa on ottaa tupakan polttamisen sijasta nikotiinipussit käyttöön, niillä saa tarvittavan nikotiiniannoksen, muttei ainakaan enää tupruttele niitä savuja vieressä olijoiden hengitettäväksi.

Passiivinen tupakointi tarkoittaa sivullisten altistumista tupakansavulle. Passiivista tupakointia kutsutaan myös ympäristön tupakansavulle (secondhand smoke / environmental tobacco smoke) altistumiseksi. Ympäristön tupakansavu koostuu pääosin savukkeen sivuvirran savusta, eli savukkeen palavasta päästä vapautuvasta savusta. Lisäksi ympäristön tupakansavuun lasketaan tupakoitsijan uloshengittämä savu.

https://stumppi.fi/tutkittua-tietoa/passiivinen-tupakointi/

Auton puhdistaminen tupakan jäljiltä

Jos ja kun viet autosi autoliikkeeseen ja olet tupakoitsija, todennäköisesti et saa autoasi itse puhdistettua tarpeeksi. Autoliike tulee tavalla tai toisella puhdistamaan autosi uudelleen ja tekee kaikkensa, ettei tupakoinnista jäisi mitään hajuja auton sisustukseen. Tämä koska 2018 suomalaisista 20–64-vuotiaista enää noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia.

Siksi automyyjät toivovatkin, ettei autossa poltettaisi, tai ainakin siten, ettei tulipäät aiheuttaisi vahinkoa auton istuimille – joka aina vähentää auton jälleenmyyntiarvoa. Jos kyseessä on arvoauto, joka myydään edelleen, voidaan tietyissä tapauksissa uusi koko auton istuinten päällysteet.

Onko istuimen reunat rikki, pehmusteet litistyneet, värit kulahtaneet tai jos halutaan uusi ilme autoon? Silloin on mahdollista vielä istuin tai koko auto verhoomolle, joka sitten valmistaa yksilöllisenä käsityönä kokonaan uudet verhoilut tai korjaa rikkoutuneet osat verhoiluista. Verhoilujen kunnostaminen nostaa auton arvoa ja laadukkaat materiaalit kestävät kulutusta. Verhoiluun on useimmiten valittavana laaja mallisto vinyyleitä, nahkaa tai kankaita.

Mutta on se puhdistamisen tarpeen määrä mikä tahansa, se aiheuttaa lisäkustannuksia eli auton jälleenmyyntiarvo auton omistajalle on jo laskenut.

Otsoinnilla auton ilma puhtaaksi

Otsonointi on tehokas tapa puhdistaa ajoneuvon sisätilat hajuttomaksi pinttyneestä hajusta. Normaalisti auton otsonointi vaikuttaa alle vuorokaudessa, jolloin esimerkiksi tupakansavusta pääsee eroon. Otsonointi kannattaa tehdä ammattilaisten toimesta, ammattilaisten laitteilla, jotta puhdistus tapahtuu tehokkaasti ja turvallisesti.

Kaikki siis tietävät tämän:

  • tupakointi ei ole terveellistä
  • on parempi lopettaa vaikka heti, mutta suunnitelmallisesti ja omalla päätöksellä
  • autossa ei kannata polttaa
  • autossa polttaminen voi laskea auton arvoa huomattavasti

Tehdäänkö yhteinen päätös, ettei enää poltella autossa tupakkaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *