Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Viisi syytä pelata nettipelejä

Pelaaminen on yksi suosituimpia tapoja viettää vapaa-aikaa. Ihmiset ovat pelailleet erilaisia pelejä jo vuosituhansia. Meitä ovat viihdyttäneet erilaiset noppa- ja korttipelit, sekä vaativammat lautapelit. Teknologian kehittyessä pelitkin ovat kehittyneet sekä siirtyneet pelikonsoleista ja –automaateista nettiin. Nykyään löydät jopa peliautomaatit netissä VulkanVegas pelisivulla tietokonepelien lisäksi. Mikä parasta, netissä pelaaminen on oikeasti taitoja kehittävää!

On helppo ajatella, että pelaaminen on vain hauskaa ajanvietettä. Pitkään tietokonepelejä pidettiin jopa vaarallisina ja onpa erilaisia tragedioita pistetty pelaamisen piikkiin aikojen saatossa. Totuus on kuitenkin hieman toisenlainen, eikä esimerkiksi pahuutta voi juurikaan pistää vain yhden asian tai tavan piikkiin. Kaiken lisäksi pelaaminen on tutkitusti hyvinkin kehittävää puuhaa ja alta löydätkin suurimmat esimerkit siihen miksi pelaaminen kannattaa.

1. Pelit opettavat epäonnistumaan

Yksi elämän suurimpia tosiasioita on valitettavasti se, että tulemme kaikki epäonnistumaan jossakin vaiheessa. Maailma on täynnä esimerkkejä tunnetuista henkilöistä, jotka epäonnistuivat kerta toisensa jälkeen ennen kuin heitä vihdoin onnisti. Esimerkiksi Albert Einstein ei oppinut lukemaan ennen kuin hän oli 7-vuotias ja puhumisenkin tämä tunnettu herra aloitti vasta 4-vuotiaana.

Epäonnistuminen on osa elämää ja on hyvinkin tärkeä opetella käsittelemään epäonnen tunteita terveellisesti ja turvallisesti. Nettipelit antavat tähän erinomaisen mahdollisuuden, sillä pelatessa ei voi aina voittaa. Voit harjoitella epäonnistumista sekä sen tuomia tunteita ilman sen vaarallisempia kokemuksia.

2. Pelit opettavat ongelmanratkaisua

Pelien avulla kehitetään myös ongelmanratkaisutaitoja. Ihan kaikenlaiset pelit luovat erilaisia ongelmia, joihin vaaditaan erilaisia ratkaisuja. Sinun ei siis tarvitse pelata vain varsinaisia älypelejä, jotta tämä taito kehittyy vaan jopa perinteiset peliautomaatit netissä rahapeleineen pistävät älynystyrät pyörimään. Joidenkin tutkimusten mukaan jo 20 minuutin pelisessio viikossa auttaa kehittämään ongelmanratkaisua.

3. Pelaaminen pitää mielen virkeänä

Liikunta on paras keino hidastaa ikääntymisen aiheuttamia vaivoja ja kaikki tietävät kuinka tärkeätä on muistaa säännöllinen liikunta läpi elämän. Mutta vanheneminen ei vaikuta vain meidän kehoomme, vaan myös aivot alkavat näyttää ikääntymisen merkkejä nopeammin mikäli unohdamme sen harjoittamisen. Aivotoimintaa ja mielen hyvinvointia on mahdollista kuitenkin parantaa esimerkiksi juuri pelaamisen avulla. Erilaiset nettipelit pistävät aivonystyrät liikkeellä ja vaativat pelaajalta ongelmanratkaisun lisäksi usein myös hyvää muistia, päättelykykyä ja luovuutta.

Tutkimuksissa on todettu muun muassa videopelien osuus dementian vähentämisessä ikäihmisillä. Säännöllisesti aivojaan käyttävien henkilöiden uskotaan sairastuvan dementiaan huomattavasti vähemmän ja esimerkiksi muistin on huomattu olevan parempi heillä, jotka pelaavat nettipelejä.

Aivoja voi toki pitää virkeänä muutenkin ja esimerkiksi lukeminen, ristisanojen täyttäminen sekä erilaiset käsityöt voivat olla hyvä keino harjoittaa mielen hyvinvointia. Mutta niiden rinnalle voi hyvinkin lisätä vähän konsolipelejä!

4. Pelaaminen lisää aivotyöskentelyn nopeutta

Joudumme käsittelemään runsaasti erilaisia tietoja aikojen saatossa. Joka päivä kohtaat joukon tilanteita, joissa joudut tekemään todella nopeita päätöksiä. Niitä tarvitaan kun ajat autoa, teet töitäsi tai kun olet ulkoilemassa – yllättäviä tilanteita voi sattua eteen lähes missä ja milloin tahansa. Jotta et joudu ongelmiin, sinun tulee tehdä ratkaisut nopeasti ja tietenkin myös niin, että valitset sen paremman vaihtoehdon edessä olevissa tilanteissa.

Nettipeleissä aivojen käsittelynopeus paranee hetkessä, sillä joudut monissa peleissä tekemään ratkaisuja ja päätöksiä sekunneissa. Perinteiset räiskintäpelitkin opettavat päättelykykyä ja nopeita reaktioita. Esimerkiksi tutkimuksia löytyy maailmalta, joiden mukaan strategiapelejä pelaavat henkilöt ovat parempia reagoimaan tilanteisiin ei-pelaaviin henkilöihin verratessa. Jos siis haluat harjoittaa reaktioitasi, kannattaa sukeltaa nopeiden nettipelien maailmaan.

5. Pelit kehittävät organisointikykyä

Mielenkiintoista on myös pelien kyky parantaa organisointikykyäsi sekä taitojasi useiden samanaikaisten tehtävien osalta. Vaikka tutkimukset ovatkin osoittaneet että meidän olisi parempi keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan, ei tämä aina onnistu arjessa. Siksi on tärkeä, jotta taitosi ovat hyvät myös organisoinnin ja lukuisten samanaikaisten tehtävien osalta. Jälleen kerran nettipelit ovat suuressa roolissa, sillä ne parantavat juuri henkilöiden kognitiivisia taitoja sekä kykyä suorittaa useita tehtäviä kerralla. Pelaajien reagointikyky on huomattavasti parempi ei-pelaaviin verrattuna esimerkiksi silloin kun heidän täytyy nopeasti siirtyä yhdestä tehtävästä toiseen.

Mitkä ovat parhaita pelejä taitojen kehittämiseksi?

Kuten yltä käy ilme, nettipelit eivät ole todellakaan vain hauskaa ajanvietettä, vaan niiden avulla voit kehittää taitojasi sekä edistää aivojen hyvinvointia. Pelaaminen kannattaa kaikella ikää, mutta varsinkin iän karttuessa voi nettipelaamisesta olla yhä enemmän hyötyä aivojen kannalta. Mutta moni voi silti miettiä onko kaikki pelit samanarvoisia?

Tutkimuksia pelien hyödyistä on tehty hyvinkin erilaisilla peleillä. On tutkittu niin perinteisiä räiskintäpelejä, että autopelejä. Lisäksi myös rauhallisempia nettipelejä aina tarinallisista peleistä Tetrikseen on tutkittu hyötyjen osalta. Erilaisia hyötyjä on löydetty melkein jokaisesta pelistä ja pelit kehittävät taitoja tietenkin hieman eri tavoin pelistä riippuen. Ei siis ole olemassa mitään syytä uskoa, että jotkin pelit olisivat huonoja ja toiset hyviä. Lähes kaikista peleistä löytyy jotakin positiivista.

Pelien hyödyllisyydestä puhuu myös pelaajien määrät. Pelit eivät todellakaan koukuta vain hauskuudellaan ja kyvyllä kuluttaa aikaa. Pelaaminen tuo monelle hyvän olon tunteen ja keinon viettää aikaa muiden kanssa. Pelejä ei tästä syystä vain pelata vaan niitä seurataan myös erilaisissa kanavissa, kuten vaikkapa Twitch-suoratoistopalvelussa. Kasinoiden kuten VulkanVegasin palveluistakin löytyy runsaasti mahdollisuuksia pelata muiden kanssa. Pelien osalta onkin siis hyvä muistaa, että ne eivät ole vain passiivista ajanvietettä vaan meitä oikeasti hyödyntäviä kokemuksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *