Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Miten klassikkoautot edistävät yhteisöjä ja tuovat ihmiset yhteen

Autojen keräilyllä on pitkä historia, ja sen juuret ulottuvat aina 1920-luvulle asti. Jo tuolloin harrastajat näkivät klassikkoautojen säilyttämisen tärkeyden. Nyt klassikkoautot ovat edelleen suosittuja, vaikka niiden tulevaisuus on epävarma, erityisesti Euroopassa.

Klassikkoautojen suosion taustalla on useita syitä. Ensinnäkin klassikkoautot voivat toimia muistutuksena menneisyydestä. Toinen klassikkoautojen vetovoimatekijä on niiden estetiikka; niiden muotoilu poikkeaa huomattavasti nykyaikaisista autoista. 

Klassisten autojen erilainen muotoilu antaa ihmisille mahdollisuuden ilmaista yksilöllisyyttään. Lisäksi yksityishenkilöt voivat muokata klassisia autoja erottaakseen ne massasta. Lopuksi klassiset autot vetävät ihmisiä puoleensa niiden ammattitaidon ja laadun vuoksi. Jotkut pitävät klassisia autoja jopa sijoituksena.  

Klassisten autojen tasainen suosio on synnyttänyt kerhoja ja yhteisöjä. Suomessa Finnish Hot Rod Association (FHRA) on klassikkoautojen harrastajille tarkoitettu kerho.

Amerikkalaisten autojen harrastajien kerho

FHRA on vuonna 1972 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka omistavat sen jäsenet. Klubiin voi liittyä täyttämällä jäsenhakemuksen verkossa. FHRA:n tavoitteena on koota yhteen amerikkalaisia autoharrastajia ja edistää tätä harrastusta. Yhdistys pyrkii myös säilyttämään hot-rodding-autojen kulttuurin.

Virallisella sivustollaan FHRA ilmoittaa olevansa avoin yhteistyöhön muiden autokerhojen ja yhdistysten kanssa. Tämä ei ole yllättävää, sillä kerho pyrkii tarjoamaan jäsenilleen virkistystoimintaa.

FHRA järjestää vuosittain useita tapahtumia. Suosituin FHRA:n järjestämä tapahtuma on American Car Show (ACS). Tällä vuosittaisella näyttelyllä on lähes yhtä pitkä historia kuin klubilla, sillä ensimmäinen ACS järjestettiin Tikkurilan jäähallissa vuonna 1978. Tänä vuonna näyttely järjestetään puolestaan maaliskuussa Messukeskuksessa, Expo ja Convention Centerissä.

FHRA yrittää palvella jäseniään ja järjestää erilaisia tapahtumia. Yhdistyksellä on esimerkiksi ACS:ssä Nuori rakentaja -palkinto, jolla kannustetaan nuoria harrastajia. Yhdistyksen järjestämissä drag-kilpailuissa on myös junioriryhmä. 

Katuautoja rakastaville FHRA järjestää kiihdytyspäiviä. Tämän tapahtuman aikana ihmiset voivat testata autojensa suorituskykyä ja turvallisuutta.

Klassikkoautojen näyttely

Tärkein tavoite, jonka FHRA pyrkii saavuttamaan ACS:n avulla, on antaa näytteilleasettajille ja vierailijoille mahdollisuus tavata muita klassikkoautojen harrastajia. ACS:n näyttely- ja klassikkoautonäyttelyiden ansiosta kävijät voivat nauttia amerikkalaisten autojen monimuotoisuudesta ja tarkkailla niiden vaikutusta kulttuuriin.

ACS:ssä on myös ohjelmaa, joka on tarkoitettu nimenomaan suomalaisen moottoriurheilun kunnioittamiseen. Tämä ohjelma auttaa kävijöitä ymmärtämään paremmin suomalaista moottoriurheilua sekä sen innovaatioita ja saavutuksia.

Vaikka amerikkalaiset autot ovatkin ACS:n pääpaino, tapahtumassa on myös moottoripyöräharrastajille suunnattuja ohjelmia, kuten MC Haven ja Moped Tuning. MC Havenissa kävijät voivat tutustua kaikenlaisiin moottoripyöriin eri aikakausilta, kun taas Moped Tuningin tarkoituksena on esitellä nuorten rakentajien luovuutta ja kykyjä.

ACS ei vetoa vain klassikkoautojen harrastajiin vaan myös autoteollisuuden yrityksiin. Yksi niistä on Thunder Wheels, amerikkalaisiin autoihin ja polkupyöriin erikoistunut liike, joka osallistuu ACS:ään vuonna 2024. 

Vuonna 2021 avattu Thunder Wheels aloitti vaatimattomasti tarjoamalla potentiaalisille asiakkaille vain kolme autoa. Perustamisensa jälkeen liike on kuitenkin kasvanut yli 30 autoon ja moottoripyörään. 

Yrityksen perustaja ja omistaja Frank Lounemaa kertoi, että hänen kiinnostuksensa amerikkalaisia autoja kohtaan alkoi jo varhain. Hän osti ensimmäisen amerikkalaisen autonsa 18-vuotiaana. Henkilökohtaisesta kiinnostuksesta hän sai idean aloittaa amerikkalaisten autojen maahantuonti- ja myyntiliiketoiminta Suomessa.

Vaikutukset yhteisöön

Yksi klassikkoautojen vetovoimatekijöistä on se, että niiden omaleimainen muotoilu antaa ihmisille mahdollisuuden ilmaista yksilöllisyyttä. Ihmiset voivat muokata autojaan yksilöllisemmiksi virittämällä niitä. Klassikkoautojen kunnostaminen tai huoltaminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja varaosien löytäminen voi olla haastavaa. Siksi Ovoko kaltaiset verkkokaupat voivat auttaa suomalaisia klassikkoautojen harrastajia löytämään tarvitsemansa varaosat.

Klassikkoautojen tuunaamisen ja muokkaamisen lisäksi harrastajat myös keräävät niitä tai osallistuvat kilpailuihin. Kaikki nämä klassikkoautoihin liittyvät harrastukset yhdistävät ihmisiä. Yhteisöissä jokainen voi jakaa taitojaan ja kokemuksiaan.

Klassikkoautot eivät ainoastaan tuo ihmisiä yhteen, vaan ne toimivat myös muistutuksena siitä, että tekniikka voi kulkea käsi kädessä käsityötaidon kanssa, ja näiden kahden yhdistelmä voi tuoda ihmisiä yhteen. Näin ollen klassikkoautot eivät ole pelkästään liikenneväline vaan myös yhteiskunnallisia muutoksia heijastava peili.

Koska klassikkoautot voivat osoittaa yhteiskunnallisia muutoksia, klassikkoautojen näyttely, kuten ACS, voi olla väline harrastajien kouluttamiseen. Näyttelyiden lisäksi ihmiset voivat myös nauttia klassikkoautojen kokoelmasta automuseossa. 

Esimerkiksi Uudenkaupungin automuseossa on kolme klassikkoautoille omistettua näyttelyhallia. Näyttelyistä ihmiset voivat oppia klassikkoautojen mekaniikkaa ja niiden historiaa. Tämä puolestaan saa ihmiset arvostamaan klassikkoautoja enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *