Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Saukkola Hotrod & Rock’nRoll party

Tämä on vanha artikkeli, mutta se julkaistaan nyt uudestaan, koska se kuvaa paikallista tahtoa ja intoa omaan asiaan.

Ehkei kukaan järjestäjistä uskonut silloin reilut 20 vuotta sitten, että vuonna 2014 heidän kaveriporukan autotapahtuma näkisi 20.kertansa.

– Meitä oli silloin vähän eri porukka kuin nykyään, mutta samat asiat yhdistivät eli amerikkalaiset autot, nopeat suorat ja voimakkaat moottorit, kertoo jokaisessa tapahtumassa mukana ollut Kalle Mannerkoski.

Tapahtuman järjestää siis joukko amerikanautoihin hurahtaneita henkilöitä, joista Kallella on ollut tapahtuma-alueella oma halli vuodesta 1992. Kalle on itsekin ratakuski eli ajaa kilpaa kiihdytysajoissa. Autona Kallella on Ruotsista tuotu Plymouth Valiant HT 1965 (632 cid).

– Kun aikanaan toin auton Ruotsista se oli toinen kisa-autoni ja ensimmäinen varsinainen kilpuri. Auto oli kuitenkin heikossa kunnossa ja ekoihin kisoihin se saatiin kasattua sellaiseen kuntoon että varttimaili tarttui ajassa 9,2 sekuntia, muistelee Kalle.

Muisteluihin onkin syytä, nimittäin Kalle ajoi juuri edellisessä kisassaan autollaan ennätyksen eli 7,5 sekuntia, ja saavutti nopeudekseen 293 km/h ja tämä siis normaalissa kiihdytysajokisassa varttimaililla.

– Nyt voi olla tyytyväinen kuin tuo yksi tavoite tälle autolle on saavutettu eli auton rakenteeseen nähden parasta mahdollista nopeusluokkaa. Ei tämä sitä tarkoita, etteikö kenties joskus vielä olisi kolmannen auton hankinta, jos hyvin sattuu –eli nälkä kasvaa syödessä.

Kallen siviilihommat ovat autohuolto K.M.Huolto Sitarlassa, mutta meriittejä on kertynyt myös kisoissa. Vuoden 2008 Outlaw-luokan SM-voittajaksi ajaminen ja kisoissa on Kalle kiertänyt myös Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Lohjaltahan löytyy muuten myös viime vuodelta kiihdytysmestari: Junior Dragster mestaruuden vei Robert Lehtonen.

Lauantain tapahtumassa ameriikan musiikkia

Alusta alkaen tapahtumaan on kuulunut amerikan autojen ja vauhdin lisäksi musiikki. Alussa mukana oli paikallisia bändejä, mutta sittemmin musiikin soittajia on tullut muualtakin. Nyt lauantaina pääesiintyjänä illalla joskus puoli yhdentoista aikoihin aloittaa Harry Fontana & His Fontaraires suoraan Nashvillestä. Ennen Fontanaa lavalla nähdään Primary Forest.

 – Tämä Fontana kuviokin tuli sitä kautta, että bändin basisti on tuttu näiden autohommien kautta ja hän soitti, että Fontana kiertää kesällä Suomea ja olisi vapaana juuri lauantaina keskellä kesää. Juttelin kavereiden kanssa ja päätettiin buukata bändi meidän tapahtumaan.

Vaikka paikalla on ehtaa amerikan meininkiä, ei tapahtumaan ole pääsymaksua. Paikalla voit kuitenkin nähdä amerikan autoja, kiihdytysautoja, prätkiä, hot rodeja ja muita jenkkiautoja.

– Olen kutsunut paikalle myös pari junior dragster ja funnycar autoa, joten nähtävää on kaikenikäisille autoista ja moottoreista kiinnostuneilla. Tapahtuma alkaa kello 10 ja kestää nelisen tuntia. Bändit esiintyvät sitten iltatapahtumassa siten, että Primary Forest aloittanee siinä yhdeksän pintaan, riippuen vähän miten ihmiset saapuvat paikalle.

Menneinä vuosina ihmismäärä tapahtumassa on vaihdellut sään ja vuoden mukaan. Silloin kun ykköstie vielä meni Saukkolan läpi, saattoi tapahtumaan pysähtyä paljonkin satunnaisia matkailijoita, joista sittemmin on tullut vuosittaisia kävijöitä, nyt odotetaan vähintään reilua sataa kävijää päivälle.

– Nykyään kiihdytysajot ja amerikan autoilun harrastaminen on vähän saanut takapakkia harrastajamäärissä, kun on tullut uusia mahdollisuuksia ja nuoret ehkä etsivät vähän helpompia harrastuksia. Autoilussa silloin aikoinaan ei oikein ollut kuin ameriikan autot ja ralli, mutta nykyään on vaikka mitä tuningia tarjolla.

Kävijöitä koko päivän ajan

– Kävijöitä meidän tapahtumassa on aina ollut pitkin päivää, joten hyvällä tuurilla kävijämäärä on tasainen eikä ruuhkia parkkipaikalle ehdi muodostua. Meille on kuitenkin alueella useammalta toimittajalta kaikkea pientä tarjoiltavaa. Tervetuloa käymään koko perheen voimin.  Varmasti on nähtävillä erilaisia jenkkiautoa ja voimakkaita moottoreita.

Paikalle tulee myös Lohjan nopein moottoripyörä, jolla ajettu huippunopeus 317km/h ja 7,14s varttimaili. Kuljettaja on Olli Koskinen ja Olli esittelee pyörää paikan päällä. Ollin mukana tulee myös Kati Koskisen oma biili eli Pink Lemonin Cupcake kärry, josta huhujen mukaan on lauantaina saatavilla pekonimuffinseja(!).

– Kiitokset jo etukäteen kaikille tapahtumassa järjestämässä oleville ja tuleville tahoille. Nykyään tuntuu että byrokratia sen kun pahenee kun tätäkin tapahtumaan varten saa nipun hakemuksia ja ilmoituksia tehdä. Saukkolaiset eivät ole tapahtumasta marisseet, pikemminkin kiitelleet. Ja tämä monttu on siinäkin mielessä hyvä, että suurin osa äänistä jää tänne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *