Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Autot ja tupakointi

Vielä muutamia vuosia sitten ei ollut kovinkaan erikoista nähdä autossa tupakoivia ihmisiä liikenteessä. Nykyään he ovat lähes kadonneet. Tupakointi on muutenkin vähentynyt Suomessa ja Euroopassa aina 2010-luvun puoleenväliin hyvinkin ripeään tahtiin, mutta sittemmin pysähtynyt. Miten itse suhtaudut tupakkaan, ja vielä enemmän, miten suhtaudut tupakointiin autossa?

Jos olet itse tupakoitsija, oletko miettinyt lopettamista, ja kenties jo myös kokeillut, tai jopa lopettanut. Käytitkö apuvälineitä, eli esimerkiksi nikotiinivalmisteita? Suomen laajin nikotiinipussivalikoima on nimittäin saatavilla suoraan netistä ja voit tilata kotiisi täysi ilman tupakkaa olevia nikotiinituotteita jopa kolmen kuukauden käytön verran. Mutta miksi tupakointi ja autoilu eivät todellakaan sovi yhteen, vaikka vanhoissa elokuvissa staroilla on sätkä suunpielessä ja luu ulkona ajettaessa avoautolla tai vanhalle klassikolla.

Tupakka vahingoittaa autoa

Samalla tavalla kuin suola talvisin tekee tuhojaan auton pinnoille, jos autoa ei pestä tarpeeksi hyvin, niin tupakka aiheuttaa omia tuhojaan auton sisätiloissa. Mitä enemmän ja pidempään auton sisällä poltetaan, sitä pahemmat hajuhaitat auton sisustukseen jää, ja samalla tupakansavu myös värjää auton istuimet, katon, ovet… puhumattakaan tupakan tuhkan aiheuttamasta tuhosta autossa. Eikä se vielä mitään, että tupakka tekee näin, mutta siinä vaiheessa kun olet vaihtamassa autoa seuraavaan, myös automyyjä havaitseet tupankantuhot ja auton arvo laskee samassa suhteessa. Mitä arvokkaampi auto, sitä isompi arvonalennus.

Tupakoitsija itse ei välttämättä huomaa eikä ymmärrä tupakan ja tupakansavun aiheuttamaa tuhoa autossa, mutta ne autoilijat ja potentiaaliset ostajat, jotka eivät polta, huomaavat hajun heti – jopa otsoinnin jälkeen, sillä pahimmissa tapauksissa ei edes tehokas pesu auta.

Muutama vuosi sitten mediassa kyseltiin autoliikkeiltä, mitkä asiat ovat pahinta auton jälleenmyyntiarvolle, ja vastaus oli tupakka ja kotieläimet. Tupakointi ja koirien kuljettaminen autoissa voivat käydä kalliiksi auton omistajalle. Tupakalle tai koiralle haisevalla autollakin on toki hinta, mutta se voi alan toimijoiden mukaan olla jopa 20 prosenttia alempi kuin muiden vastaavien puhtaiden vaihtoautojen hinta. Käytettyjenkään autojen ostajista ani harva nauttii vanhan tupakan lemusta, joten markkinat kutistuvat minimaalisiksi. Carbuyer-verkkosivun tavoittamien vastaajien mukaan 87 prosenttia autoilijoista ei ostaisi autoa, jossa on tupakoitu.

Klassikkoauto ja tupakansavu

Vanhoissa autoissa ongelmat kertaantuvat, sillä vanhojen autojen pinnat ovat jo valmiiksi ajan patinoimat ja jos tupakansavu pääsee niille pinnoille, voi arvoauto menettää ison osan arvostaan – joten kannattaa oikeasti miettiä, missä polttaa, ja jättää sen tupakoinnin sitten pois omasta autosta.

Samoin kannattaa tehdä myös autossa syömiselle – todennäköisesti et ole tehnyt sitä tähänkään päivään mennessä, sillä tiedät mitä ruoan rasva ja sokeri voivat aikaansaada autosi sisustukselle – penkkien päälliset eivät todellakaan kiitä sinua niille putoavista ruoan jämistä ja niiden rasvasta – älä siis syö autossa.

Ja se terveysasia sitten

Jos autosi ei ole pääasia, niin tupakoitsijan oma terveys voisi olla sellainen, mitä tulisi ajatella. Tupakansavu sisältää turhan paljon kehollemme haitallisia asioita. Tupakka ja tupakansavu sisältävät noin 5600 kemiallista ainetta, joista n. 70 aiheuttaa syöpää. Tupakan sisältämistä myrkyistä pahimmat ovat terva, häkä ja nikotiini. Tupakointi aiheuttaa vakavia sairauksia kuten syöpiä, sydän- ja verisuonisairauksia ja keuhkoahtaumatautia. Ja tupakansavu altistaa kaikki ympärillämme olevat ihmiset passiiviselle tupakoinnille, eli monessakin suhteessa kannattaa miettiä tupakoinnin tilalle jotain muuta. Ja edellämainitut nikotiinipussit ovat hyvä vaihtoehto nikotiinille siinä vaiheessa kun on lopettamassa tupakointia. Tupakoinnissa vain pitää muistaa, että lopettaminen on omasta päätöksestä kiinni, ja usein päätöksessä pysyminen vaatii jonkin uuden arkisen rutiinin kehittämistä tupakoinnin tilalle. On myös hyvä tietää, että tupakointi on vähentänyt ruokahaluasi, ja lopettaessasi tupakoinnin, ruokahalu sekä makuaisti palaavat… kannattaa siis suunnitella ja miettiä tupakanpolton lopettaminen rauhassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *