Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Klassikkoauto omaan autotalliin

Autoharrastus on muuttunut parin viime vuosikymmenen aikana enemmän keräilyyn siitä aiemmasta rakentelusta. Tottakai nykyään myös rakennellaan, mutta yleinen arkikin on muuttunut enemmän sinne ”valmiin” elämän puolella ja entistä teknisemmäksi – samalla myös halu itse tehdä on vähentynyt, mutta elintaso noussut ja sitä kautta, kun rahaa on enemmän saatavilla ja käytettävissä ovat autot alkaneet jäädä enemmän ”valmiiina” autotalleihin.

Kun rahaa on enemmän markkinoilla, ja sitä saa myös lisää esimerkiksi hakemalla autolainaa, on se tarkoittanut myös sitä, että kunnossa olevia klassikkoautoja halutaan ja ostetaan enemmän, ja niiden hinnat myös nousevat – mitä enemmän on kysyntää, sitä korkeammalle hinnat nousevat. Jo nyt Pohjoismaissa on vaikea löytää autoharrastajille sopivia amerikanautoja rakennettavaksi, joten nyt ovat kohteeksi jo päässeet naapurimaan Volvot, joista on tehty aivan uudenlaisia menopelejä varttimailille.

Jos mietitään tuota autorahoitusta, niin monesti uusi auto rahoitetaan autoliikkeen puolesta – mutta jos sinulla on jo autolaina valmiina eli menet autoliikkeeseen valmiin rahoituksen kanssa, on sinulla samalla paremmat mahdollisuudet saada ostettavasta autosta hintaa alaspäin – kertomalla ostavasi auton käteisellä. Näin autoliikkeen ei tarvitse tehdä minkäänlaisia rahoitushakemuksia ja liike ”pääsee” eroon autosta samantien

Suomalaiset klassikkoautot

Jos sitten ajatellaan Suomea, ja suomalaisten klassikkoautoja, niin mitä sinun mielestäsi pitäisi klassikkoautoja keräilevällä suomalaisella autotallista löytyvän? Varmasti ainakin yksi vanha SAAB 96 siellä pitäisi olla, mutta entä Talbot?

Yleensä kun klassikkoautoista kirjoitellaan, niin puhutaan hintavista sporttiautoista tai erikoisista autoista – mutta klassikkoja ovat myös sellaiset autot, joilla on ollut jonkinlaista historiallista merkitystä Suomelle. Talbot oli autona sellainen. Talbot oli 1980-luvun alussa yksi Suomen myydyimpiä automerkkejä. Suomessa valmistettuja autoja on nyt museorekisterissä – ja jopa myytävänä.

Talbot Horizon, jota Suomessakin valmistettiin Saab-Valmetin tehtaalla Uudessakaupungissa, sai alkunsa Chryslerin Euroopan tehtaalta UK:ssa, ja sitä tehtiin sekä Chrysler että Simca sinullä… ja Pohjois-Amerikassa myös Plymouth Horizon sekä Dodge Omnina!

Entä sitten naapurimaasta tullut SAAB 96. Niitä näkee yhä 2020-luvullakin liikenteessä.

Saab 96 mallia valmistettiin vuodesta 1960 aina vuoteen 1980. Autoa valmistettiin lähes 550 000 kappaletta. Ja alunperin auto oli kaksitahtinen, ja vuonna 1967 siitä tuli nelitahtinen, etuvetoinen – jossa oli myös rattivaihde. Saab 96 menestyi myös rallikilpailuissa. Kuuluisimpia mallia käyttäneitä kuljettajia olivat Erik Carlsson, Stig Blomqvist ja Simo Lampinen.

Ladat kuuluivat isona osana suomalaiseen liikenteeseen vielä 1980-ja 1990-luvuilla mutta nykyään 2020-luvulla Ladat ovat suurimmaksi osaksi poistuneet suomalaisesta liikenteestä, ja vaikka Lada yritti tulla vielä uudelleen – ei auton tekniset ominaisuudet olleet riittävät.

Lada 1200 tehtiin venäläisen AvtoVAZ tehtaalla 1970-1988 ja se perustui italialaiseen Fiat 124 malliin. Sen tuonti Suomeen aloitettiin jo 1971, kiitos Suomen ja Venäjän välisestä kauppayhteistyöstä, jonka ansioista niitä olikin sitten paljon Suomen tieliikenteessä. Ladassa oli paljon ominaisuuksia, miksi se oli suosittu ja varmatoiminen auto: alkuun Lada oli varustettu auton keulassa olevalla veivin reiällä, jolla pyrittiin takaamaan auton käynnistyminen, mikäli virta loppuu siellä, missä apua ei ole saatavissa. Samanlainen liikkumisen varmistuskeino oli käsikäyttöinen polttoainepumppu.

Lada 2021

Ladan uusi tuleminen alkoi kuitenkin jo 2020, ja nyt 2021 niitä alkaa jälleen saapua oikeasti Suomen markkinoille…. edellisen kerran tämä siis tapahtui 2016

Suomalaisuus ja klassikot

Suomalaisittain klassikkoautojen kerääminen ei siis välttämättä ole kallis harrastus- mutta kenties pitää olla hieman ”erikoinen”, jos kerää talliinsa edellä mainitut autot, laittaa ne vielä kuntoon, ja vielä ajaakin niillä. Vai mitä mieltä sinä olisit? Ja mikä auto listasta omasta mielestäsi puuttuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *