Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Mersumies on aina mersumies

Mercedes-Benz automerkki syntyi Saksassa 1920-luvun laman aikaan, Stuugartissa 1926. Mersun tunnuslauseeksi muodostui jossain vaiheessa The Best or Nothing, ha siksi varmaan Suomessakin vielä 90-luvulla suurin osa takseista oli mersuja, koska niihin luotettiin ja niillä ajettiin satoja tuhansia kilometreja. Ne kelpasivat niin ammattiautoilijoille, kuin luksus- ja urheiluautojen ystäville. Mutta ”mersun” historia oli alkanut jo kauan ennen sitä, kun Karl Benz ja Gottlieb Daimler kehittivät nopeakäyntisen moottorin ja auton 1880-luvulla.

Nykyään Mersuja myydään vuosittain noin 2,5 miljoonaa kappaletta ja päivässä autoja valmistuu 7 200. Mutta suurin kysymys on, mikä tekee Mercedes-Benz autosta sen, miksi se on niin haluttu?

Autoissa nimittäin on valinnanvaraa, voit ostaa vaikka Ladan, Skodan, Audin, Fordin….. aivan samalla tavalla sinulla on netissä satoja nettikasinoita mistä valita, parhaat täällä listattuna. Mutta mikä tekee tästä kyseisestä merkistä niin halutun? Ja miksi minunkin ”oma” automyyjäni puhuu minusta yhä mersumiehenä, vaikkei minulla ole mersua ollut vuosiin.

Mercedes-Benz säilyttää arvonsa

Tämä ei välttämättä ole se päällimmäisin syy, miksi auto valitaan. Mutta näin se on mersuissa ollut aina. Hyvin pidetty Mercedes-Benz on ollut aivan käypä kauppatavara vielä kymmenenkin vuoden iän jälkeen.

Itseasiassa monet mersumiehet puhuvat, että auto on vasta ”sisäänajettu” kun siinä on yli 300 000 kilometria mittarissa. Nämä kommentit ovat siis nimenomaan taksimersukuskien puhetta, sillä normaaliajossa on jo kohtuullisen hyvä jos vuodessa ajaa sen 20 000 kilometria, joten 300 000 kilometria saattaisi hyvinkin viedä sen 15 vuotta, ja harvat nykyautoilijat ajavat samalla autolla tuollaisia kilometreja, ei ainakaan mikäli ovat ostaneet uuden auton. Uuden auton ostajat siirtyvät varsin nopeasti seuraavaan uuteen autoon 2-4 vuoden sisällä uuden auton ostamisesta.

Suorituskyky

Mercedes-Benz ei ole niinkään aina ollut tuttu kovasta suorituskyvystä tai nopeudesta. Se oli varma ja luotettava, hieman korkeammassa hintaluokassa oleva auto. Vasta viimeisten vuosikymmenten aikana on MB alkanut näkyä myös vauhtilajeissa, ja viimeisimpänä saavutuksena Formula 1-maailman valloittaminen.

Mersut ovat aina olleet tarkoitettuja ajettavaksi, joten ne ovat suorituskyvyltään jopa edullisimmissa luokissaan täysin muiden tasolla. Mersut ovat myös vuosia olleet tunnettuja siitä, että korkeimmissa arvoluokissa oleviin MB autoihin asennettiin rajoittimet, jotka estivät yli 250 km/h ajonopeudet autoilla, vaikka moottoreissa olisi tehoa ollut kovempaankin menoon.

Ajomukavuus

Jos olet ajanut vain yhdellä autolla, ja pieniä matkoja, et vielä voi sanoa paljoa ajomukavuuksista. Pidemmillä matkoilla ajaessa kuskina huomaa auton ajettavuuden erikoisuudet, ja samalla oppii arvostamaan niin itse penkkiä kuin myös muita hallintavälineitä, samalla kun auton todellinen suorituskyky tulee esille.

Kun olet ajanut pidempiä matkoja useammalla eri autolla, voit jo alkaa kertoa muillekin eri automerkkien hyvistä ja huonoista puolista. Mutta muista, että jokainen kuski on erilainen liikenteessä, ja arvostaa hieman erilaisia asioita, siksi meillä kaikilla on myös oma suosikki automalli, joka löytyy tai varmistuu vasta useamman auton testauksen jälkeen.

Näyttävyys

Mercedes-Benz on lähes koko historiansa merkinnyt myös vaurautta. Varsinkin nykyiset S-luokan autot sekä urheilumallit ovat siinä hintaluokassa, että niillä eivät kaikki ajele. S-sarjan autoissa on muutenkin jo paljon luxus-aisoita, joita ei normaalissa perheautossa oikeasti edes tarvita.

Itse olen ajanut ja omistanut kolme erilaista mersua. Yhden isomman, joka oli rekisteröity peräti seitsemälle, yhden hieman ärhäkämmän V6 moottorisen sekä yhden perus C-sarjalaisen ja näillä on tullut ajettua yhteensä kohtuullinen matka, joten voin kommentoida näistä autoista omakohtaisen kokemuksen kautta.

  • mersut ovat luotettavia autoja, mutta jos jotain hajoaa, varaosat maksavat maltaita
  • mersut säilytttävät hintansa, mutta ovat myös uutena kohtuullisen hintavia
  • mersut ovat näyttäviä, mutta näyttävyyttä saan edullisemminkin, ja kauneus on katsojan silmissä

Totta on kuitenkin, että Mercedes-Benz on paras auto, mitä olen itse koskaan ajanut ja työni puolesta olen saanut koeajaa jos jonkinmoista henkilöautoa.

Jos olet kiinnostunut näkemään koko Mersujen historian yhdessä paikassa henkilökohtaisesti, niin edessäsi on matka Saksaan ja Stutgartiin, mistä löytyy Mercedes-Benz museo.

Seuraa tähteä

Mercedes-Benzin nokalla oli vuosia automerkin oma ”tähti”-merkki. Valmistajan historiikin mukaan tähtilogon kolme kärkeä symbolisoivat universaalia motorisoitumista maalla, vedessä ja ilmassa. Ensimmäisen kerran tähti ilmaantui Daimler-yhtiön valmistamiin Mercedes-merkkisiin autoihin vuonna 1909. Ympyrällä – joka ei hieman yllättäen tarkoita mitään – samainen tähti varustettiin vasta vuonna 1916.

Edesmenneeltä isältään Gottfried Daimlerilta DMG:n perineet jälkeläiset Paul ja Adolf päättivät kehittää yhtiölleen uuden logon vuonna 1909.

Veljekset päätyivät isänsä piirtämään tähtisymboliin, jolla tämä oli merkinnyt oman talonsa sijainnin kotikaupunkiaan kuvaavaan postikorttiin. Kolmikantainen tähti soveltui veljesten tarpeisiin myös toisesta syystä. Veljekset rekisteröivät tähtilogon Saksan keisarillisessa patenttivirastossa juhannusaattona 1909. Muutaman täyskierroksen pyörähdettyään byrokratian rattaat sylkivät jokseenkin kuuluksi tulleen johtotähden tuotemerkkioikeudet helmikuussa 1911.

Vuonna 1925 Daimler ja Benz päättivät panna hynttyyt yhteen. Sulautumisen kunniaksi myös yhtiöiden logot päätettiin yhdistää toisiinsa. Näin Daimlerin johtotähti istutettiin Benzin seppelkuvion sisään. Yhdistelmää voidaan hyvällä syyllä kutsua täysosumaksi, se komistaa edelleen Daimlerin valmistamien Mercedes-Benzien keulaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *