Autoja ja klassikoita vuosien takaa

Mercedes-Benz W116-mallisto esiteltiin yleisölle syyskuussa vuonna 1972

Puolivuosisataa sitten ensi esitellyn Mercedes-Benz W116 S-sarjan suunnittelusta vastasi lähes 40 vuotta Mercedes-Benzin suunnittelijana toiminut Friedrich Geiger. Pitkän työhistorian autonvalmistajalla suorittaneen Geigerin ensimmäinen työ oli vuonna 1933 esitelty Mercedes-Benz 500K. Uusi W116-mallisto jäi eläkkeelle siirtyneen Geigerin viimeiseksi Mercedeksellä.

Mallisarjan 108/109 korvannut uusi S-sarja lanseerattiin markkinoille 280 S-, 280 SE- ja 350 SE-malleilla. Kuusi kuukautta esittelyn jälkeen Mercedes täydensi mallistoaan suuremmilla moottoreilla. 450 SL- ja 450 SLC-mallien keulalle asennettiin 4.5-litran V8-moottori ja samassa yhteydessä Mercedes lanseerasi myös 450 SEL-mallin, jonka 10 senttiä pidemmästä akselivälistä saivat nauttia etenkin auton takamatkustajat.

Marraskuusta 1973 lähtien pidempi akseliväli oli saatavissa myös 350 SEL- ja huhtikuusta 1974 alkaen 280 SEL-malleihin. Uuden automallin menestys näkyi myös autolehdistön puolella, sillä vuonna 1974 Mercedes-Benz 450 S-malli valittiin Vuoden Autoksi Euroopassa.

Huipputurvallisuus vakiona

Edistyksellinen W116-mallisto tunnettiin lukuisista teknisistä innovaatioista, kuten muun muassa kahdella päällekkäisellä kolmiotukivarrella varustetusta etujousituksesta, joka paransi auton käsiteltävyyttä ja ohjattavuutta.

Passiivisen turvallisuuden puolella S-sarjan korirakenteeseen toteutettiin tarkasti suunniteltuja yksityiskohtia, kuten turvamatkustamo jäykistetyllä kattorakenteella, joka myöhemmässä vaiheessa siirrettiin jokaiseen Mercedes-Benz-mallin korirakenteeseen. S-sarjassa jokainen pilari ja ovet vahvistettiin, eteen ja taakse rakennettiin törmäystilanteita varten muodonmuutosvyöhykkeet.  Myös polttoainetankki siirrettiin auton takaosasta taka-akselin yläpuolelle törmäykseltä suojaa.

Turvallisuusyksityiskohtia olivat myös leveät uudelleen muotoillut suuntavilkut, jotka näkyivät hyvin myös sivulta. Lisäksi korirakenteeseen suunniteltiin uutta suunnittelua edustava aerodynaaminen yksityiskohta. A-pylväiden reunoilla oli voimakkaasti muotoillut listat, jotka vähensivät korin ilmanvastusta ja joiden muoto muistutti tuuliohjainta.

Päästöt kuriin polttoaineenruiskutuksella

Toukokuussa 1975 Mercedes-Benz esitteli uutena huippumallina 450 SEL:n, jonka keulalla oli edellisestä 6.3 litran moottorista kehitetty 6.9 litran V8-moottori. Moottorin huipputeho oli 286 hv ja maksimivääntömomentti 459 Nm. Ensimmäistä kertaa Mercedes-Benz-autossa nähtiin myös tasonsäätöjärjestelmällä varustettu hydropneumaattinen jousitus, joka takasi korkealuokkaisen ajomukavuuden.

Huippumallin vakiovarustukseen kuului lisäksi keskuslukitus, ilmastointi ja ajovalojen pesujärjestelmä. Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 huippumalli oli täydellinen menestys. Vaikka kysymyksessä oli yli kaksi kertaa kalliimpi malli kuin 350 SE, sitä myytiin neljän ja puolen tuotantovuoden aikana peräti 7 380 kappaletta.

Marraskuun 1975 ja helmikuun 1976 välisenä aikana Mercedes-Benz muutti S-sarjassa 2.8-, 3.5- ja 4.5-litran ruiskutusmoottoreiden polttoaineen ruiskutusjärjestelmää vastaamaan Euroopan maissa korkeampia pakokaasupäästöstandardeja. Aiemmin käytetty (1972-1974) elektronisesti ohjattu Bosch D-Jetronic korvattiin uudella mekaanisesti ohjatulla Bosch K-Jetronicilla. Jokaisessa kolmessa moottorissa muutos pudotti jonkin verran hevosvoimia, mutta jo kahta vuotta myöhemmin jokaisen ruiskutusmoottorin suorituskyky oli palautettu alkuperäiselle tasolle.

S-sarjaan myös turbodiesel

Toukokuussa 1978 W116-sarjan mallistoa laajennettiin jälleen. Malliston uusi jäsen, Type 300 SD, sai vähintäänkin yhtä paljon huomiota kuin kolme aiemmin esiteltyä mallia. S-sarjan uutuus oli suorituskykyasteikon toisesta päästä: ensimmäistä kertaa S-sarjan historiassa mallia vauhditti turboahdettu dieselmoottori. Viisisylinterinen 3,0 litran turbodiesel tuotti 115 hv huipputehot ja autouutuus oli myynnissä ainoastaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Syksyllä 1978 W116-sarjan S-sarjan malleihin tuotiin S-sarjan trendiä korostava tekninen innovaatio: lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ALS), jonka Mercedes-Benz kehitti yhdessä Robert Bosch GmbH:n kanssa. Uusi huippuinnovaatio takasi ajoneuvon ohjattavuuden myös jarruttaessa ja siten edisti merkittävästi aktiivista turvallisuutta. Nykyään järjestelmä on itsestäänselvyys ja saatavilla kaikissa autoissa. Tuohon aikaan ALS:n markkinoille tulo oli todellinen sensaatio.

Mercedes-Benz halusi huomioida tuotekehityksessä jokaisen asiakkaansa. Yhtiö kehitti kahdeksansylinterisistä 350 SE, 350 SEL, 450 SE ja 450 SEL -malleista myös turva-auto- eli niin sanotut panssariajoneuvoversiot. Autoja valmistettiin W116-malliston pohjalta kaikkiaan 292 kappaletta. Autot toimitettiin valikoiduille asiakkaille, kuten esimerkiksi useille viranomaistahoille Eurooppaan ja sen ulkopuolelle.

Syyskuussa 1979 Mercedes-Benz esitteli Frankfurtin kansainvälisessä autonäyttelyssä W116-malliston korvanneen uuden W126-mallisarjan. W116-sarjan tuotanto päättyi mallista riippuen huhti-syyskuun aikana vuonna 1980. Sindelfingenin tehtaan loppukokoonpanolinjalta valmistui W116-mallisarjan autoja kaikkiaan 473 035 kpl, joista viimeisin yksilö oli Pohjois-Amerikan markkinoille valmistettu 300 SD-malli.

Autoteippaukset ja muut mainosteippaukset

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon auton teippaus maksaa? Tai jos oma firma on kaukana ”kaikesta”, niin kuinka vaikeata on itse kiinnittää omaa firman autoa varten tilatut teipit? Lohjalla toimiva Mainosteippaamo Omalogo Oy on tuottanut autoihin teippauksia jo vuosia, ja lähettänyt niitä myös oma toimiseen teippaamiseen ympäri Suomen. Teipit lähetetään Matkahuollossa yhtä helposti Helsinkiin kuin vaikkapa Utsjoelle. Yhtä lailla on mahdollista tilata myös oma ikkunateippaus tai se ikkunateippi ja ikkunatarra Matkahuollon kautta, mutta yleisesti esimerkiksi Omalogo Oy tuottaa myös toimituksen eli teippaa teipit autoon tai ikkunaan asiakkaan toiveiden mukaisesti, ja tarvittaessa auttaa myös suunnittelussa. On myös luonnollista, että Omalogo Oy ei tee teippauksia yli 100 kilometrin etäisyydelle Lohjasta, sillä silloin matkakulut ja matka-aika kus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *